Pizzans historia blir inte lång på grund av bristen på tillförlitliga källor, trots att den troligen har tusentals år gamla rötter sedan jordbrukets födelse. Dess utveckling består av olika former och förgreningar över världen.

Min mamma bakade alltid inbakade pizzor till frukosten i samband med brödbakning en gång i veckan. Innehållet bestod av ost, lök, ägg och små köttbitar i olika kombinationer som sedan penslades med hemkärnat smör.

På grund av inköp av varor till pappas lanthandel i byn, åkte jag ofta till den stora provinshuvudstaden Konya i Turkiet, som är känd för sina avlånga pizzor med köttfärs.

Till Sverige kom pizzan på allvar i slutet av 1960-talet då italienare öppnade pizzeria i Stockholm. Karlstad fick sin första pizzeria 1973.

 

När jag öppnade Norrstrands Pizzeria den 21 januari 1986 var jag den nionde i Karlstad och den enda på Norrstrand. En pizzameny bestod av ca 10-15 pizzor med italienska namn och hade ca 10 ingredienser i olika kombinationer.

Jag ville utveckla och förändra det hela genom att dela upp pizzorna i olika klasser beroende på antal och typ av ingredienser. Pizzorna fick även lokala namn. Nya ingredienser, som bl a oxfilé, bearnaisesås, bananer, kyckling, curry, tillkom. Smaksättningen förändrades med hjälp av orientaliska kryddor. Det blev succé direkt! Hit kom pizzabagare från Stockholm, Köpenhamn, Göteborg och andra städer för att lära sig vårt sätt att baka pizzor. Många kopierade oss. Det gick så långt att pizzor i bl a Skåne kunde ha våra värmländska namn på menyn...

 

Ihsan